Frequently Asked Questions Regulation on Waste and Unreasonable Water Uses
General Questions
Q: Why is the State Water Board permanently prohibiting these wasteful water use practices?

A: California droughts are becoming more frequent and persistent, as warmer winter temperatures
driven by climate change reduce water held in the Sierra Nevada snowpack and result in drier soil
conditions. Recognizing these new conditions, Californians must use water more wisely and efficiently,
and prepare for more frequent, persistent dry periods.

Towards that end, the proposed regulation would advance the California Water Action Plan, which laid

the roadmap to Make Water Conservation A California Way of Life.

The proposed regulation would also realize directives of Executive Orders B-37-16 and B-40-17, which,

to eliminate water waste, directed the State Water Board to permanently prohibit certain wasteful
water use practices.

Finally, the proposed regulation would safeguard water supplies by minimizing the potential for the
waste and unreasonable use of water. Article X, section 2 of the California Constitution states:

....that because of the conditions prevailing in this State the general welfare requires that the water
resources of the State be put to beneficial use to the fullest extent of which they are capable, and that
the waste or unreasonable use or unreasonable method of use of water be prevented, and that the
conservation of such waters is to be exercised with a view to the reasonable and beneficial use thereof in
the interest of the people and for the public welfare.

Q: How are the prohibitions in the proposed permanent regulation different from the prohibitions in
the drought emergency water conservation regulations?

A: The drought emergency water conservation regulations have been in place, with some modest
additions, since July 2014 and expire November 25", 2017. The proposed regulation includes
prohibitions that are the same or similar to those that the Board adopted and readopted during the
drought emergency. There are several differences from the most recent drought emergency
prohibitions, specifically:

e For the provision prohibiting the irrigation of medians [§ 963(b)(1)(G)], the State Water Board
has proposed also prohibiting the irrigation of turf on “publically owned or maintained
landscaped areas between the street and sidewalk.” Some communities refer to these areas as
verges or parkways. For both medians and parkways, the State Water Board has proposed
exempting the irrigation of turf “that serves a community or neighborhood function.”

Expanding the scope of this provision to prohibit the irrigation of turf on parkways would
prevent the waste and unreasonable use of water on those landscaped areas, helping to
safeguard water for reasonable and beneficial uses.


http://resources.ca.gov/docs/california_water_action_plan/2014_California_Water_Action_Plan.pdf
http://www.water.ca.gov/wateruseefficiency/conservation/docs/20170407_EO_B-37-16_Final_Report.pdf
https://www.gov.ca.gov/docs/5.9.16_Executive_Order.pdf
https://www.gov.ca.gov/docs/4.7.17_Exec_Order_B-40-17.pdf

Exempting from this provision the irrigation of turf on medians and parkways “that serve a
community or neighborhood function,” reflects the fact turf in medians is reasonable in some
communities due to existing uses.

e For the provision prohibiting irrigation during and within 48 hours of measurable rainfall [§
963(b)(1)(G)], the State Water Board has proposed defining “measurable” as 1/10 of an inch,
consistent with the Clean Water Act [40 CFR 122.24, (c)(E)(6) and (d)(2)(iii)(2)].

Defining “measurable” as 1/10 of an inch would provide greater clarity, simplifying compliance
with and enforcement of this particular provision.

e For the provisions affecting runoff, residential car washing, and the irrigation of turf on medians
and parkways, the State Water Board omitted the word potable, proposing that these
prohibitions prevent the waste and unreasonable use of all water including reclaimed water and
captured stormwater.

Expanding the scope of this provision to prohibit the waste and unreasonable use of all water,
not just potable water, recognizes the value of alternative sources in building resilience to
climate change. Hence, using those sources reasonably and beneficially is also in the interest of
the people and the public welfare.

Q: Does the regulation affect all fountains?

A: The regulation affects ornamental fountains and decorative water features. Recreational fountains
and water features, such as splash parks, are not affected. Similarly, fountains and splash parks for
which there is a legitimate health and safety need for non-recycled or recirculated water, such as
fountains that the public are expected to come in contact with and may drink from, are not covered by
the prohibition.

Q: The regulation prohibits the irrigation of turf on medians and “the area between the street and
sidewalk” (i.e., parkways), unless the turf serves a community or neighborhood function. Under what
circumstances would irrigated turf on medians and parkways serve a community or neighborhood
function?

A: In some instances, irrigating turf on medians provides functional and recreational benefits.

For example, in Sacramento, the Capitol Mall is a wide median covered in turf. Concerts, public
gatherings, and farmers’ markets occur on Capitol Mall. These events would be difficult to hold if the
turf were replaced with other landscaping. Another example where irrigated turf on medians or
parkways serves a community function is in pocket parks, where the turf provides a place for picnicking
and sports, e.g., Electric Avenue Median Park in Seal Beach. The regulation would not obligate a public
agency to irrigate such turf. If, for example, the City of Sacramento wanted to let the turf on either or
both of these medians go “California gold” during the hotter months, the regulation would allow for
irrigation necessary to maintain that turf in the discretion of the local public agency.



Q: If turf is irrigated while watering trees, is that a violation of the regulation?

A: Trees provide many social and environmental benefits, such as shade, carbon sequestration, and
habitat. Urban trees also reduce energy use by shading buildings, reduce heat island effects and
associated health impacts, absorb and filter storm runoff and urban flooding, and protect air quality.
Based on comments the Board has already received, the Board will clarify the proposed regulation text
to clearly reflect the Board’s intention that incidental irrigation of turf by an irrigation system used
primarily to maintain healthy trees is not prohibited.

Q: What kind of trees should be planted in the medians and parkways?

A: The proposed regulation would not require any particular landscaping changes, including planting
new trees on medians or parkways. However, there are programs that provide funding for planting new
trees (see, e.g. CAL FIRE’s Urban Forestry Grants) that the State Water Board encourages public agencies

to look into if they are contemplating landscape changes in response to the proposed regulation.
Climate-appropriate trees not only provide the aforementioned benefits, they also, once established,

generally require less water than other trees.
Q: Can local jurisdictions enforce this regulation?

A: Current law allows public agencies to enforce their own conservation ordinances and rules and
drought emergency rules adopted by the State Water Board and, during the recent drought, public
entities enforced prohibitions against wasteful water uses. Because the proposed regulation is not a
drought emergency regulation, at this time enforcement of the proposed regulation could only come
from the Board. Local public agencies can enforce their own conservation rules and modify those rules
to mirror the proposed prohibitions, in which case they would be able to enforce those prohibitions.
Proposed legislation (SB 606), however, would allow for public agencies to enforce certain rules, such as
the prohibitions contained in the proposed regulation, in the same manner they could for the Board'’s
drought emergency regulations.

Q: The regulation prohibits the application of potable water directly to driveways and sidewalks. Does
that particular provision apply to other hardscapes such as buildings?

A: No, the regulation does not prohibit the washing of buildings, either with potable water or with
recycled water. For example, power washing buildings is not prohibited.

Q: Are there exemptions for the prohibitions under certain circumstances?

A: Yes, there are three proposed exemptions for all of the prohibitions: 1) If there is a public health or
safety reason to continue the activity, e.g. to wash down a sidewalk or driveway because human waste
or other potentially hazardous bacteria is present; 2) If other state or federal permits require the
activity; and 3) If water is used exclusively for commercial agricultural purposes.

Q: What time will the public workshop on 11/21/17 start?


http://calfire.ca.gov/resource_mgt/resource_mgt_urbanforestry_grants
http://ucanr.edu/sites/WUCOLS/Plant_Search/
https://leginfo.legislature.ca.gov/faces/billTextClient.xhtml?bill_id=201720180SB606

A: Please consult the Board Meeting Agenda.

Q: Will the meeting be webcast?

A: The meeting will be webcast. Please note that the webcast provides audio and visuals, but is not
interactive. See Meetings and Workshops for more information.



https://www.waterboards.ca.gov/board_info/calendar/#nov17
https://www.waterboards.ca.gov/water_issues/programs/conservation_portal/regs/wasteful_water_uses.html

