Leak Prevention Web FAQs

Question: When performing post-installation enhanced leak detection (ELD), using the Enhanced Tracer Tight® test method, what portions of the underground storage tank (UST) system need to be inoculated?

Answer: The intent of the post-installation ELD requirement is to replace the traditional 0.1 gallon/hour (gal/hr) tank and line tightness test with the more sensitive (0.005 gal/hr) post-installation ELD test.  As stated in Health and Safety Code, Chapter 6.7, section 25290.2(i), "Before the underground storage tank is placed in use, the underground storage tank shall be tested after installation using one of the following methods to demonstrate that the tank is product tight."  Therefore, for UST systems installed on or after July 1, 2003, the post-installation test method must be able to evaluate the primary tank and piping to 0.005 gal/hr.  However, we recommend owners/operators have a separate inoculation of the secondary piping to evaluate its tightness to the same standard, which would thereby demonstrate the secondary containment also meets the required “product tight” standard. This will be essential for systems installed on or after July 1, 2004, which have a vacuum, pressure, or hydrostatic (VPH) continuous monitoring system. Having the secondary containment be vapor-tight will enhance the efficiency of the VPH continuous monitoring system. 

Question: If an underground storage tank (UST) component (e.g., piping, tank, or under-dispenser containment) is continuously monitored using a vacuum, pressure, or hydrostatic (VPH) method, is the component exempt from secondary containment testing?

Answer:  Yes. Section 2637(g) of Title 23, California Code of Regulations, states that “Secondary containment systems where the continuous monitoring automatically monitors both primary and secondary containment, such as systems that are hydrostatically monitored or under constant vacuum, are exempt from periodic secondary containment testing.”  Therefore, if an UST component is continuously monitored using a VPH method, it is exempt from secondary containment testing.  However, the monitoring equipment used to monitor the component continuously is subject to the annual monitoring system certification.  

Question: Who can serve as a “Designated UST Operator”?  What tasks is a Designated UST Operator required to perform?  How many UST facilities can an individual be the Designated UST Operator for? 

Answer: There is no restriction on who can serve as a Designated UST Operator, as long as the individual possesses a current “California UST System Operator” certificate issued by the International Code Council.  As long as the individual is certified by ICC, the Designated UST Operator could be the UST facility owner, operator, employee, service technician, or a third-party.  The Designated UST Operator has two primary responsibilities: 1) conduct monthly visual inspections of the UST facility, and 2) provide basic on-the-job training for facility employees every twelve months, starting July 1, 2005.  These tasks must be performed by the Designated UST Operator, and cannot be delegated.  Therefore, these tasks limit the number of UST facilities that a Designated UST Operator can be responsible for.  In addition, some UST owners/operators may wish to identify several Designated UST Operators for each of their facilities. 

Question:  Are sumps and under-dispenser containment (UDC) (i.e., non-integral secondary containment) required to be approved by an independent testing organization or a California registered professional engineer (P.E.)? 

Answer:  Yes. California Code of Regulations, Title 23, section 2631(d) requires that non-integral secondary containment components (e.g., sumps, UDC, etc.) be designed and constructed according to an engineering specification approved by a California registered P.E., or according to a nationally recognized industry code, or an engineering standard.  The engineering specification must include the construction procedures. Materials used to construct secondary containment system must have sufficient thickness, density, and corrosion resistance to prevent structural weakening or damage to the secondary containment system as result of contact with any released hazardous substance.

If the secondary containment component is found to be acceptable, the P.E. should sign and stamp a letter clearly stating that the specific make and model of the component reviewed is of sound engineering design and construction.  The letter should provide a basic description of what the P.E. reviewed (e.g., drawings of the component, component installation instructions, testing procedures, results of material compatibility testing, etc.), and should also describe any component limitations, if applicable.  Copies of the P.E.'s letter can then be used to show local agency inspectors reviewing installation plans that the component has been reviewed and approved as required by section 2631(d).

Question: If an overfill alarm is triggered when a delivery person is filling my tank, is this, in itself, a violation? 

Answer:  No, it is not necessarily a violation.  There are various overfill prevention options outlined in the California Code of Regulations, Title 23, section 2635(b)(2) that require activation of an alarm.  The purpose of this overfill alarm is to notify the UST owner/operator or delivery person when the fuel being delivered to the tank has reached a set capacity/level (e.g., 90% of capacity, etc.); therefore, the triggering of the alarm is not necessarily a violation. However, there may be a violation if the overfill alarm fails to activate or if the UST system is operated without a functional overfill prevention system. 

