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Water Quality Certification (WQC) Fees 
Frequently Asked Questions (FAQs) 

1. Why did I get an invoice? 

An annual WQC invoice is sent to any person/entity who is enrolled in or permitted by a WQC 
and has an active discharge or post discharge monitoring requirements. The fee is assessed for 
the privilege of discharging waste that may affect the state’s surface or ground water.  California 
Water Code sections 13260 and 13269 allow the State Water Board to collect a fee to recover 
costs associated with the issuance, administration, reviewing, monitoring and enforcement of 
WQC. 

2. How is the fee determined? 

The fee is assessed based on criteria specific to each WQC discharge.  The main discharge 
categories are described below.  See the annual fee schedule posted on the Fee Branch website 
(address below) for a detailed list of all WQC fees. 

Annual Active Discharge Fee:  During the period of active construction on your project, you are 
required to pay Annual Active Discharge fees.  At the end of active construction (including any 
permittee responsible mitigation located on the project site), contact the Water Board staff 
person listed on your certification to request a Notice of Completion of Discharges.  Upon 
approval of your request, staff will issue the notice and either terminate the Annual Active 
Discharge fees or change to the lower Annual Post-Discharge Monitoring Fees as described 
below: 

Annual Post-Discharge Monitoring Fee:  After you receive the Notice of Completion of 
Discharges, you will be subject to the annual Post Discharge Monitoring fee if your project 
requires ongoing monitoring according to the certification conditions.  When post-construction 
monitoring is complete, and no further activities will occur, contact the Water Board staff 
person listed on your certification to request a Notice of Project Complete Letter.  Upon 
approval of your request, the State Water Board staff will issue the notice and terminate the 
post discharge-monitoring fees. 

Fill & Excavation Discharges – flat fee for Active Discharge and Post-Discharge Monitoring Fee. 

Dredging Discharges – Active Discharge fee calculated using dredge volume (permanent and 
temporary) from previous year and the current fiscal year fees per cubic yard. Flat fees for Post-
Discharge Monitoring. 

Sand Mining Discharges. Ecological Restoration and Enhancement Projects, Low Impact 
Discharges and Emergency Projects authorized by a General Order - flat fee for Active Discharge 
and Post-Discharge Monitoring Fee. 



   

        

  
 

 
  

   
     

   
  

    
   

 
   

 
     

   
    

      
     

 
     

 
     

  
 

    
 

        
   

       
  

 
      

 
     

   
      

      
 

 
   

 
   

     
    

      
     

 
 

Waste Discharge Requirement Fees – FAQs 

3. Why my annual fee invoice amount is different from the fee schedule amounts (except 
Dredging Discharges)? 

Projects are invoiced annually beginning in the first fiscal year (July 1-June 30) following the date 
the certification is issued. However, the application fee you submitted as part of your initial 
application covers the first twelve (12) consecutive months of the project’s certification.  This 
means that most dischargers will be invoiced for a prorated annual fee during the first year of 
billing unless your certification was approved July 1. Subsequent annual fee amounts, listed in 
the table below, will not be prorated. This does not apply to Dredging Discharges as annual 
active discharge amounts are determined based on actual volume dredged. 

4. I sold my facility.  Shouldn’t the new owner be responsible for the invoice?  

Not necessarily.  If you sold your facility or operation, state law requires you to notify the 
regulating Regional Board in writing.  Under law, the new owner must also notify the Regional 
Board that they are taking over responsibility for compliance with the WQC.  The State Water 
Board is required to invoice the discharger named in the WQC and who is responsible for 
payment of the fee until the Regional Board transfers or reissues the WQC. 

5. What do I do if the invoice does not belong to me? 

Notify the Regional Board (phone numbers in the link below) that the invoice does not belong to 
you. 

6. Is a fee still required if I am not discharging? 

Yes. The fee is a requirement of the permit and is not based on the frequency or duration of 
your discharge.  Since your WQC allows you to discharge waste as specified, you must pay an 
annual fee as long as your WQC remains in effect. You are required to report any material 
changes in your discharge to the Regional Board (phone numbers in the link below).  

7. I will stop discharging mid-year.  Will my fees be pro-rated? 

No. You are subject to the full annual fee amounts regardless of whether your project is 
covered for the duration of the fiscal year (July 1 through June 30) or any portion of the fiscal 
year (e.g., one day during the fiscal year). To prevent future fiscal year invoices from being 
generated, please request a Notice of Project Complete Letter from the Regional Board by June 
30th . 

8. How do I terminate my permit? 

If you are no longer discharging and think you should not be assessed future fees, you must 
request a Notice of Project Complete from the Regional Board.  As appropriate and after you 
have complied with all laws and permit conditions, the Regional Board may determine that your 
WQC can be rescinded.  If rescinded, you will not be assessed future fees but you may still be 
required to pay current and past annual WQC fees. 

Updated 2/17/2017 Page 2 



   

        

 
    

 
   

  
    

   
 

    
 

   
   

    
 

    
 

       
 

     
 

    
    

 
 

 
    
 

     
 

 
 

    
 

 
  

   
 

   
  

 

Waste Discharge Requirement Fees – FAQs 

9. Is interest accrued or is there a late penalty fee incurred on late payments? 

The State Water Board does not assess interest or late payment fees.  However, outstanding 
fees will be considered delinquent 30 days after the date of the invoice.  Balances that remain 
outstanding 90 days past the date of the original invoice will be turned over to an outside 
collection agency. 

10. Can I pay using a credit card? 

We do not currently accept credit card payments.  However, you may pay through an electronic 
fund transfer (EFT).  Go to our website for more information and a link to the online EFT 
payment system: http://www.waterboards.ca.gov/make_a_payment/. 

11. Can I pay multiple invoices with one check? 

Yes. You must indicate on the check the invoice numbers you are paying with that check. 

12. How long do I need to wait before checking the status of my payment? 

Please allow two weeks for the State Water Board to process and post your payment. You may 
look up information on current and previous invoices, including payment status, on our Permit 
Fee Invoice Information search site: 
http://infofees.waterboards.ca.gov/FeeInfo/DischargerInvoice.aspx. 

13. What is the State Water Resources Control Board’s Taxpayer ID number? 

The State Water Board’s tax ID # is 68-0281986.  A signed W-9 form can be found on the Fee 
Branch website (address below). 

State Water Resources Control Board – Fee Branch 
Phone: (916) 341-5247 
FAX: (916) 341-5248 
Email: FeeBranch@waterboards.ca.gov 
Website: http://www.waterboards.ca.gov/resources/fees/ 

For questions about your permit contact the appropriate Regional Board: 
http://www.waterboards.ca.gov/water_issues/programs/cwa401/docs/staffdirectory.pdf 
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